Okt 5

Ena nočna

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor

Za nami je še ena neprespana noč.

Ob 23.35 se je na območju Hudega Kota, občina Ribnica na Pohorju, na gozdni cesti proti Pungartu pokvarilo osebno vozilo. Voznik in sovoznik sta se odpravila peš, se ločila in zašla s poti. Preiskali smo širše območje in enega našli pri Ribniški koči ter ga odpeljali do apartmajskega naselja na Pungartu, drugi pa je nepoškodovan sam prišel do apartmajskega naselja.

Intervencija je bila zaključena v zgodnjih jutranjih urah ob 6:05. Tako smo lahko še v miru zaužili kavico ter zajtrk pred odhodom v službo.

Avg 26

Intervencija Mali Šumik

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor
Včeraj okoli 23:10 je nočni dremež prekinil klic iz RECO Maribora.
V bližini Malega Šumika na Pohorju v občini Ruše se je poškodovala pohodnica. Gorski reševalci MB smo v sodelovanju z RECO MB, policije ter NMP pohodnico oskrbeli na kraju, ter jo po težkem terenu prenesli do reševalnega vozila.

Vsem udeležencem se zahvaljujemo za pomoč in uspešno izvedeno reševalno akcijo!
Avg 11

Intervencija Kope

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor
Danes smo posredovali na Kopah.
Med Kopami ter Črnim vrhom je pohodnika obšla slabost.
Pri Grmovškovem domu smo zavarovali kraj pristanka vojaškega helikopterja ter pomagali pri prenosu ponesrečenca.
Avg 8

Iskalna akcija Sveti Anton na Pohorju ter Intervencija Tiha jezera

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor
V preteklem tednu smo posredovali na dveh intervencijah.

3.8. smo bili aktivirani za pomoč pri iskanju pogrešane osebe na področju Svetega Antona na Pohorju. Iskalna akcija se je končala s srečnim koncem, saj se je pogrešana oseba našla v okolici doma.

7.8. smo bili aktivirani za pomoč poškodovani pohodnici na poti od Osankarice proti Tihemu jezeru. Pohodnico smo oskrbeli, prenesli na odprto jaso, kjer jo je prevzel helikopter LTE z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovanko so s pomočjo vitla dvignili v helikopter in jo nato prepeljali do vojašnice v Mariboru.
Feb 27

Delovni konec Februarja

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor

Tudi konec meseca je prinesel pestro društveno dogajanje.

25.2 Smo prejeli aktivacijo za pomoč pri spravilu mačke iz drevesa

27.2 Smo NMP pomagali pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

 

Feb 8

Intervencija Osankarica

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor
Prešernov dan je prinesel pestro popoldansko dogajanje za društvo GRSMB.
Ob 12.19 uri nas je RECO obvestil o poškodovani pohodnici na območju Osankarice.
Pohodnica se je nahajala nekje na poti med Osankarico in Črnim jezerom ter ni mogla sama nadaljevati poti zaradi poškodovanega gležnja.
Poškodovanko smo oskrbeli ter jo prinesli do reševalnega vozila.
Nesreča nikoli ne počiva, lahko pa veliko prispevamo sami z dobro pripravljenostjo in preudarnostjo!

 

Jan 18

Pomoč izčrpanim osebam na Pohorju

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor
Danes smo ponovno posredovali na Pohorju. Pomoč so potrebovale osebe, ki so imele težave z orientacijo, so bile izčrpane, presenetila jih je tudi tema. Za podporo bi se zahvalili tudi PGD Bistrica ob Dravi.

Na Pohorju je trenutno ogromno snega, ki je spremenil podobo pokrajine in zahteva več napora pri hoji. Pri orientaciji na tem terenu je potrebno več previdnosti, pri hoji pa upoštevati, da je le-ta bolj naporna in vam bo vzela več časa. Ne pozabite tudi na dodaten vpliv nizkih temperatur in megle zer upoštevajte, da se začne sonce zahajati že pred 17.00 uro. Če se že odpravite na pohod, obvestite svojce o vaši načrtovani poti, ter se je držite. Obvestite jih tudi o približni uri povratka, na določenih predelih Pohorje ni pokrito z gsm omrežjem in v primeru težav ne boste mogli poklicati na pomoč. Bodite ustrezno oblečeni in s seboj imejte topel napitek, ne pozabite tudi na “železno rezervo” v nahrbtniku ter prvo pomoč in svetilko.

Jan 10

Izgubljeni osebi na Ruškem Pohorju

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor
Danes smo ponovno posredovali na Pohorju. Reševali smo dve osebi, ki sta se izgubili in omagali. Za podporo bi se zahvalili tudi podjetju Marprom, ki nam je posodilo motorne sani, da je reševanje steklo hitreje.

Na Pohorju je trenutno ogromno snega, ki je spremenil podobo pokrajine in zahteva več napora pri hoji. Pri orientaciji na tem terenu je potrebno več previdnosti, pri hoji pa upoštevati, da je le-ta bolj naporna in vam bo vzela več časa. Ne pozabite tudi na dodaten vpliv nizkih temperatur in megle. Če se že odpravite na pohod, obvestite svojce o vaši načrtovani poti, ter se je držite. Obvestite jih tudi o približni uri povratka, na določenih predelih Pohorje ni pokrito z gsm omrežjem in v primeru težav ne boste mogli poklicati na pomoč. Bodite ustrezno oblečeni in s seboj imejte topel napitek, ne pozabite tudi na “železno rezervo” v nahrbtniku ter prvo pomoč.

Sep 8

Intervencija Bike Park Pohorje

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor

V soboto 5.9.2020 se je na kolesarski progi za spust Bike park Pohorje na Mariborskem pohorju težje poškodoval kolesar. Oskrbeli so ga reševalci, ki jih zagotavlja upravljalec Bike parka in reševalci ter zdravnica NMP. Gorsko reševalno službo so poklicali za pomoč pri transportu ponesrečenca iz težko dostopnega terena. Odzvali so se štirje goski reševalci GRS MB. Ponesrečenca so odnesli do ceste, kjer so ga predali službi NMP.

Avg 23

Poškodba gobarja

Kategorija: Reševalne akcije | Objavil: GRS Maribor

V torek, 11.8., smo bili okoli 18.00 s strani ReCO Maribor obveščeni, da NMP potrebuje pomoč pri prenosu poškodovanega gobarja. Po prihodu na kraj nesreče smo s pomočjo zdravstvenih tehnikov locirali poškodovanega, ki je bil sicer le cca. 100 m oddaljen od ceste, a se je nahajal v zelo zahtevnem delno skalnem terenu. Reševalci GRS Maribor smo pristopili do poškodovanega, ki je imel poškodbe zgornjih okončin, mu le-te oskrbeli ter ga s nosili UT-2000 in vrvno tehniko spustili do ceste.

Ponesrečeni je imel srečo, da je z njim bila hči, ki je kljub lastni poškodbi lahko sestopila ter se zapeljala do prve hiše in poklicala pomoč. Celotna dolina, kjer se je nesreča zgodila, namreč ni pokrita z mobilnim signalom.

Vsem, ki izvajajo aktivnosti v naravi svetujemo, da obvestijo svoje bližnje, kam nameravajo ter približni čas,
kdaj se nameravajo vrniti ter da svoje cilje prilagodijo lastnim zmogljivostim.

SPIN: Izpostava Maribor Ob 17.52 se je v naselju Spodnji Boč, občina Selnica ob Dravi, na težko dostopnem terenu poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Maribor so poškodovanca na kraju oskrbeli, na klasični način prenesli do reševalcev NMP, ki so ga nato prepeljali v UKC Maribor.