Sep 3

Vaja reševanje iz žičnice skakalnica Mislinja

Kategorija: Vaje | Objavil: GRS Maribor
Včeraj 2.9.2021 smo izvedli vajo reševanja iz žičnice.
Predpostavke:
Zastoj žičnice zaradi okvare sedežnici »Skakalnica Mislinja« in aktiviranje enot za evakuacijo potnikov iz
žičniške naprave. Na sedežnici se nahaja več ljudi.
Avg 27

Prvi tradicionalni tabor vodnikov reševalnih psov GRS MB.

Kategorija: Predstavitve, Vaje | Objavil: GRS Maribor

Povezava

Jun 10

Letni tečaj – Plezališče Pruh

Kategorija: Vaje | Objavil: GRS Maribor

Dne 07.06.2020 je Društvo gorske reševalne službe Maribor, po daljšem premoru zaradi nastale zdravstvene situacije, izvedlo tečaj letne tehnike v plezališču Pruh.
V zelo vročem dnevu smo v manjših skupinah na več delovnih točkah v prisotnosti inštruktorjev izvajali predvidena usposabljanja ter se seznanjali z tehniko, novo opremo in uporabo le te.

Za popestritev in zaključek je bil v našo sredino povabljen tudi naš dolgoletni član Damjan KARNIČNIK, ki dobro okreva po prestani poškodbi.
Naša načelnica društva mu je v prisotnosti vseh nas, podarila lepo knjigo s slikami naših gora, katere Damjan zelo rad gleda v času okrevanja.

Zahvalili bi se njegovi družini za njihov trud in čas, da so omogočili Damjanu udeležbo in s tem popestrili dan njemu in nam vsem ki smo bili prisotni.

Mar 11

Usposabljanje lavinskih psov v Innerkremsu

Kategorija: Vaje | Objavil: GRS Maribor

Na povabilo kolegov iz avstrijsko koroške regije sva se letošnjega zimskega usposabljanja vodnikov lavinskih psov v Innerkremsu udeležila Marjeta Leva (postaja Maribor) z psičko Bee in Matej Špeh(postaja Celje) z psičko Juno. Teden dni uživanja, odlične snežne razmere za delo, vreme  premenljivo, izkušeni inštruktorji, ki so vsak dan domiselno sestavljali vaje in na koncu uspešno opravljena preizkušnja za obe psički, sta na ogled v kratkem filmčku.

Zapis in film: Marjeta Leva

Mar 10

Vaja Öbrd Steiermark

Kategorija: Vaje | Objavil: GRS Maribor

Gorski reševalci GRS Maribor smo dne 07.03.2020 sodelovali na regijski vaji reševanja v gorah avstrijske GRS (ÖBRD Steiermark) v organizaciji postaje Schwamberg na območju Weinebene – Berentalalm – Hühnerstütze (1989m).

Izhodišče vaje je bilo na koči Göslerhütte, kjer smo se zbrali. Sodelovali so tudi gorski policisti s helikopterjem in gasilci za zagotavljanje prevozov reševalnih ekip. Po pojasnilih vodstva vaje smo se razdelili v reševalne skupine in se odpeljali do izhodišča v dolini Berental (1700m) od koder smo peš odšli pod vzhodno steno Hühnerstűtze (1989m). Za transport opreme pod hrib so uporabili utv z gosenicami in prikolico za transport ponesrečencev. V zadnjih dneh je padlo ca. 20cm snega, a močan veter je delal napihe in opasti tako, da je bila akcija izvajana v dokaj resnih okoliščinah. Z manjšo jurišno ekipo smo se povzeli po Berenrinne grapi do dveh ponesrečenih. Ženska je imela poškodovano glavo, izvedli smo nudenje prve pomoči in jo pripravili za transport z UT nosilom v dolino. Reševalci so na skalah nad mestom ponesrečenke izdelali sidrišče za spust z Dynema vrvmi. Sidrišče je že pripravljeno in se samo vpne v svedrovce ter nastavi dolžine posameznih krakov. Vrvi so lahke in dolge do 300m, spuščanje izvaja en reševalec z dvema vrvema preko dvojnih polbičevih vozlov vpetih v jeklene vponke. Za manipulacijo z nosili so bili med spustom vpeti kar trije spremljevalci. Spust se je izvedel brez podaljševanja ca. 200m daleč in nato z vlečenjem na ravnico do transportnih sani s prikolico.

Po povratku na izhodišče smo se zahvalili kolegom v vodstvu intervencije za možnost aktivnega sodelovanja in se dogovorili, da tudi letos izvedemo skupno iskalno  reševalno vajo na območju prelaza Radelj.

Udeleženci GRS Maribor: Janez Glažar, Boštjan Krajnc in Ljubo Hansel

 

Mar 5

Zimska vaja – Vrtača

Kategorija: Vaje | Objavil: GRS Maribor

V soboto, 29. 2. 2020 smo reševalci GRS Maribor izvedli zimsko vajo na območju Zelenice. Tema vaje je bila klasični alpinistični dostop ter tovariška pomoč. Vaja se je pričela z zborom na prelazu Ljubelj ob 8:00. Porazdelili smo si opremo, naredili “partner check” z žolnami ter se odpravili proti Domu na Zelenici.

Ob čaju smo dorekli še zadnje podrobnosti vaje. Odpravili smo se proti Y grapi pod Vrtačo, katera je bila tudi naš zastavljen cilj. Bližje kot smo bili vznožju grape močnejši je bil veter. Kratek postanek, da si nadenemo dodatna oblačila, dereze, plezalni pas, čelada,.. Ob plezanju po grapi smo doživljali sunke vetra več kot 100 km/h, z vetrom se je dvignil tudi sneg, kateri je povzročil, da je vidljivost padla le na nekaj metrov. Ko smo splezali dovolj globoko v grapo se je veter umiril. Na vrhu grape smo ponovno prišli v območje vetra in marsikateremu je pomrznil vizir.

Za sestop smo izbrali zahodno grapo in z nami tudi veter. Po dobri uri spusta smo prišli do odjuge ter gozdne ceste le slabih 20 minut hoje od Doma na Zelenici. Po skupaj dobrih 7 urah hoje je sledila še malica z analizo. Za zaključek smo se še spustili proti Ljubelu ter odpravili proti domu.

Tura je bila več kot uspešna in marsikateri je lahko izkusil “ta pravi” snežni vihar.

Fotografije: Ljubo Hansel, Janez Glažar, Katja Č. Rac, Fredi Švikart

Apr 14

Modul A – delo s helikopterjem

Kategorija: Vaje | Objavil: GRS Maribor

Delo gorskih reševalcev je danes pogosto povezano z uporabo helikopterja. V mnogih primerih olajša vzpon za reševance pa predstavlja bistveno hitrejši in udobnejši prevoz v dolino. Za veljavno licenco moramo vsi gorski reševalci vsake 3 leta opraviti obnovitveno izobraževanje (modul A) za delo s helikopterjem. Člani GRS Maribor smo ga opravili v mesecu aprilu v Lovrencu na Pohorju. Na dveh točkah smo ponovili vse manevre, ki jih moramo pri delu obvladati (vstop in izstop v lebdečem položaju, gibanje v helikopterju in njegovi okolici, vnos in iznos poškodovanega s pomočjo nosil). Vreme nam je kljub pregovornemu “kislemu” aprilu odlično služilo.

Mar 23

Tečaj za vodnike reševalnih psov Innerkrems

Kategorija: Razno, Vaje | Objavil: GRS Maribor

Na vabilo vodnikov lavinskih psov iz Avstrijske Koroške sem se letošnjega tečaja vodnikov lavinskega psa udeležila Marjeta Leva s psičko Bee (GRS Maribor). Tečaj je trajal od 1. do 7. marca v Innerkremsu.

Že po lanski video predstavitvi tečaja, ki ga je pripravil udeleženec Marko Petek,, sem navdušeno sklenila, da bi se ga tudi sama rada udeležila. Ko je bilo razposlano vabilo za udeležbo, tako nisem preveč odlašala s prijavo. Na koncu sem sicer razmišljala kaj narediti, saj se je izkazalo da grem iz Slovenije na tečaj sama. Kaj naj z mojim preskromnim znanjem nemščine? Se bom že nekako prebila z angleščino, grem, je padla odločitev.

Po nastanitvi v prijetnem in z osebjem prijaznem Gasthof Raufner smo se že takoj prvi dan v skupinah odpravili na delovišča. Izkopali smo lepo število »grobov« za delo v prihodnjih dneh.

Vsak naslednji dan smo po predhodno določenih skupinah odhajali na teren. Začetniška skupina je po navadi ostajala na poligonu za gostiščem, ostali pa smo se najprej povzpeli 600 višinskih metrov do delovišča na planini Blutige Alm, kjer smo bili nato ves dan zasuti ali pa s pomočjo psa, žolne, in sonde iskali zasute. Seveda je po končanem delu sledila nagrada – smučanje v dolino.

Večeri so bili popestreni s predavanji o prvi pomoči, analizi nesreč v plazu, varnem gibanju na terenu, uporabi lavinske žolne in sonde. Seveda smo prvo pomoč zasutemu, stabilnost snežne odeje in uporabo lavinske žolne ter sonde praktično preizkusili tudi na terenu.

Glede na skromne snežne razmere, predvsem na vzhodnem koncu Slovenije, mi je tečaj prišel nadvse prav. Teden dni kakovostnega treninga in izmenjava znanj z drugimi se je na koncu izkazala za odlično kombinacijo, saj je Bee brez težav opravila z preizkusom.

Na koncu bi se zahvalila vsem avstrijskim inštruktorjem in naši komisiji za udeležbo. Z Bee sva preživeli hribovsko aktiven teden, v dobri družbi domačinov in udeležencev iz Hrvaške, Poljske in Češke.

Marjeta Leva

Feb 17

Zimska vaja – Golica

Kategorija: Vaje | Objavil: GRS Maribor

V soboto, 16. 2.2019, smo reševalci GRS Maribor izvedli zimsko vajo na območju avstrijskih Koralp. Za delovišče so inštruktorji izbrali krnico Grosses Kar. V čudovitem vremenu smo do tja pristopili v dveh skupinah: prva s smučišča Koralpe druga pa iz smeri Weinebene. Skromnejši snežni odeji navkljub smo uspešno preverili znanje iskanja zasutih v plazu. Idealne vremenske razmere – na območju Koralp redko ujameš dan brez vetra –  smo izkoristili še za dostop na vrh Golice (Großer Speikkogel).

Fotografije: Ljubo Hansel, Rok Levičar, Anže Boh

Maj 30

Iskalna vaja – Kapunar 2018

Kategorija: Predstavitve, Vaje | Objavil: GRS Maribor

Postaja GRS Maribor na območju od Košenjaka nad Dravogradom pa vse do Goričkega meji na sosednjo Avstrijo. S postajami avstrijske gorske reševalne službe že vrsto let gojimo prijateljske odnose. Izmenjava znanj in skupne vaje so postale vsakoletna praksa. Tokrat smo sodelovali na vaji iskanja izgubljenih in ponesrečenih oseb na mejnem območju Kapunarja nad Radljami ob Dravi.

Scenarij: jadralni padalec je tik pred nevihto letel na območju Kapunarja. O tem je obvestil svojo ženo. Ker se po nevihti ni več javil, se je ta skupaj z otrokom odpravila iskat pogrešanega. Pri tem sta se zaradi megle izgubila …

Aktivirani smo bili člani GRS Maribor, gorski reševalci postaje gorske reševalne službe Schwanberg, reševalci GRS Koroške, radioamaterji ter Policija. Vse pogrešane osebe (v 3 sektorjih na slovenski in 1 na avstrijski strani meje) smo našli, oskrbeli in transportirali do mest, kjer bi jih lahko prevzeli reševalci NMP.

Po oceni inštruktorjev je vaja dobro uspela: pokazalo se je dobro sodelovanje med vsemi enotami, za povrh pa so zahteven teren in posledice zadnjega vetroloma nudili odlične in predvsem zelo realne pogoje za delo.

V bazi smo imeli priložnost spremljati nov sistem za podporo iskalnim akcijam avstrijske GRS. V osnovi je podoben našemu SarOS-u. Omogoča spremljanje reševalcev v realnem času preko UKV postaj ali mobilnih telefonov, pošiljanje sprememb v sektorjih in navodil na mobilne telefone reševalcev, različne podlage in karte … Operativni center je razdeljen na 2 dela: prvi je na terenu, drugi pa v deželni bazi v Gradcu, kjer v realnem času v spremljajo vse akcije, ki se dogajajo na terenu. Sistem je deloval odlično – po besedah operaterjev pa predstavlja zanje veliko pridobitev.

Zahvaljujemo se gostom, ki so se odzvali vabilu. Z vsemi smo se razšli v prijateljskem vzdušju in z obljubo, da v prihodnje sodelovanje in izmenjavo izkušenj še poglobimo.

Katja Črešnik Rac, načelnica DGRS Maribor

Fotografije: Samo Žnidaršič


Več fotografij »