Gibanje v gorah pozimi

Gore so v zimskem času še posebej lepe in vabljive. Predvsem pa zelo drugačne kot poleti. Gibanje v gorah v zimskih razmerah je specifično. Od obiskovalcev gora zahteva posebna znanja, opremo, fizično in psihično pripravljenost,… Preden se odpravimo na zimsko turo upoštevajmo naslednje napotke.

Pridobimo ali obnovimo svoje znanje iz zimske tehnike

Z derezami na nogah je hoja drugačna kot brez njih. Na začetku sezone je dobro vaditi hojo z derezami, da si ponovno pridobimo občutek, ki je preko poletne sezone splahnel. Enako pomembno je, da vadimo ustavljanje s cepinom. Oboje seveda izvajamo na varnem mestu. In nikar ne pozabimo: kadar so na nogah dereze je v rokah obvezen cepin!

Obvezen del opreme pozimi v gorah je t.i. lavinski trojček: lavinska žolna, sonda in lopata. Lavinska oprema pa nam ne koristi dosti če je ne znamo uporabljati zato je nujno ta znanja obnavljati.

Če smo začetniki je zagotovo najbolje, da obiščemo alpinistično šolo ali zimske tečaje na najbližjem planinskem društvu. Tako si bomo dragocene izkušnje nabirali pod vodstvom ustrezno usposobljenih vodnikov in inštruktorjev.

Preverimo stanje naše zimske opreme

Posebno pozornost namenimo lavinski opremi. V lavinsko žolno namestimo nove baterijske vložke. Seveda pregledamo tudi ostalo opremo: dereze, cepine, turno opremo,…

Ustrezna fizična in psihična priprava

Hoja po snegu je zahtevnejša kot po kopnem. Posebej če ne uporabljamo turnih smuči ali krpelj. Vzpon, ki ga poleti opravimo z lahkoto je lahko pozimi zahtevno dejanje!
Z ustrezno fizično pripravo pred sezono ter dovolj znanja pa si bomo pridobili tudi potrebne psihične sposobnosti.

Priprava na turo

Pripravi na turo posvetimo pozimi posebno pozornost. Poleg izbire našim izkušnjam in pripravljenosti primernega cilja moramo skrbno preveriti vremensko napoved ter snežne razmere. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov (5 stopenjska lestvica) se povečini izdaja za celotno Slovenijo. Razmere na mikrolokaciji pa se lahko razlikujejo od splošno podane ocene tveganja zato je nujno, da pred turo preverimo razmere na področju kamor se odpravljamo.

V zimskem času imajo planinske koče drugačen odpiralni čas kot poleti zato moramo na turo vzeti dovolj hrane in tople pijače.

Snega lahko prekrije markacije pa tudi poti, ki jih zasuje niso izrazite zato je pomembno, da si pripravimo dober načrt poti.

Pozimi imejmo v mislih tudi dejstvo, da se hitrost hoje na poteh zaradi oteženega gibanja precej zmanjša. Upoštevajmo tudi, da je svetel del dneva precej krajši zato planirajmo krajše ture ali načrtujmo bivak.

V splošnem ni priporočljivo, da v gore zahajamo sami. Posebej upoštevajmo to pozimi.

Kaj sodi pozimi v nahrbtnik?

Nahrbtnik bo pozimi večji in težji kot poleti. Poleg osnovne opreme (čelada, prva pomoč, svetilka z rezervnimi baterijskimi vložki, reševalna folija, piščalka, kompas…), ki jo uporabljamo tudi poleti sodi v nahrbtnik tudi:

  • Dovolj rezervnega perila
  • Kakovostna vrhnja oblačila, ki nas ščitijo pred mrazom, mokroto in vetrom (puhovka, GORE-TEX, Softshell,…)
  • Rezervno pokrivalo, rezervne rokavice
  • Sončna očala (sončni žarki se pozimi odbijajo od snežne podlage in posebej na večjih višinah lahko hitro pride do poškodb oči)
  • Zaščitna krema za sonce z dovolj visokim zaščitnim faktorjem
  • Lavinski trojček
  • Dereze in cepin
  • Dovolj tople pijače (pozimi zaradi mraza nimamo občutka žeje, kar lahko ob nepazljivosti hitro privede do dehidracije)
  • Dovolj hrane (telo potrebuje pozimi več kalorij, da se lahko ogreva zato poskrbimo da uživamo energijsko bogato hrano)

In ne pozabimo na osnovna načela, ki veljajo za vsako turo in za vse gornike in pohodnike: ne precenjujmo lastnih zmožnosti, posvetujmo se pred turo z bolj izkušenimi, napovejmo potek in vrnitev s ture,…

 

Comments are closed.