Iskalna akcija Uršlja Gora

GRS Prevalje: V soboto 20.8. 2011 ob 17.21 je bil načelnik GRS Koroške s strani ReCO Slovenj Gradec obveščen, da na Uršlji gori pogrešajo 17 letnega mladeniča, ki je srčni bolnik.

Po pogovoru z operaterjem na 112 in očetom pogrešanega smo začeli o tem obveščati reševalce GRS Koroške. Ob 17.35 smo preko internega telefonskega alarmiranja aktivirali vse člane GRS Koroške, ki so bili na ta dan dosegljivi. V intervencijo se je v prvi fazi iskanja vključilo 20 gorskih reševalcev in 6 policistov PP Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec. Aktiviran je bil policijski helikopter in helikopter Slovenske vojske z ekipama. Priključila sta se jim še član Gorske policijske enote in reševalec letalec. Preko 112 so bili aktivirani tudi člani PGD Podgorje (10 gasilcev).

Tega dne je bilo iz zraka pregledano celotno območje Uršlje gore od vrha do višine 1100 m. nv. S poudarkom na prepadnih predelih Šmohorice, Vernerice, Kozarnice in vseh odprtih pobočjih, kjer je bila vidljivost dovolj dobra. Posamezne ekipe gorskih reševalcev, gasilcev in lovcev so pregledale celotno vršno pobočje gore, vse markirane planinske poti proti S, SV, V, JV in J, ter lovske poti, kolovoze, makadamske ceste in vlake v isti smeri. Ceste, kmetije, planinske koče, vikende in ostalo so na celotnem območju Uršlje gore preverili policisti in svojci pogrešanega.

Do 22 ure so se vse ekipe gorskih reševalcev s pomočjo terenskih vozil vrnile v »bazo«, ki smo jo postavili v planinski koči na vrhu. Do polnoči je skupina 14 reševalcev z dvema reševalnima psoma preiskala še JV pobočje od cerkve navzdol.

Vodja intervencije, namestnik vodje, koordinator in inštruktor GRS smo v bazi do druge ure zjutraj pripravili obsežen načrt iskalne intervencije in aktivirali dodatne ekipe za pomoč na terenu.
Tako se je 21.8.2011 ob 6 uri nadaljevala obsežna iskalna akcija. Priključili so se vodniki reševalnih psov iz GRS Celje (3), GRS Maribor (2) in Društvo reševalnih psov Celje (5). Tako smo skupaj z našimi vodniki imeli na razpolago 12 psov za iskanje pogrešane osebe. Preko GRZS smo imeli v pripravljenosti še dodatne vodnike s psi iz GRS Kamnik, Kranj, itd.
Ob 9.32 smo zaprosili preko 112 za aktiviranje dodatnega moštva. Tako je iz GRS Maribor prišlo v pomoč še 10 reševalcev s kompletno opremo za iskalne intervencije v gorskem svetu.
Ob 12.45 je priletel policijski helikopter. Prej ni bilo možno zaradi megle, ki se je valila, zdaj iz ene, zdaj iz druge strani gore.

Do 16.16 ure, ko je bila oseba najdena mrtva je v akciji sodelovalo 108 ljudi. Od tega 35 gorskih reševalcev s sedmimi psi, 3 policisti GPE, posadka policijskega helikopterja 3, 4 policisti PP Ravne na Kor. in Slovenj Gradec, 5 vodnikov DRP Celje, 30 gasilcev PGD Podgorje, 20 lovcev LD Podgorje in Slovenj Gradec in skupina 8 prijateljev.
Pomoč pri iskanju je ponudila Gasilska zveza Mislinjske doline (okoli 100 gasilcev) in številni posamezniki.

Comments are closed.