Reševanje poškodovanega gorskega kolesarja na Pohorju

Gorski reševalci Društva GRS Maribor smo v soboto 25.08.2012 odhiteli na območje smučišča “Jonatan” – rdeče proge za spust gorskih kolesarjev, kjer se je ponesrečil avstrijski gorski kolesar. Med spustom po progi je padel in zadel v deponijo podrtega lesa, pri čemer si je hudo poškodoval levo nogo. Ponesrečenega je prvi oskrbel reševalec motorist NMP ZD Maribor, gorski reševalci pa smo izvedli imobilizacijo noge ter ponesrečenca položili na zajemalna nosila in ga pritrdili. Nato smo ga prenesli ca. 200m proti severu na vrh jase v območju smučišča “Jonatan”, kjer smo ga zaščitili z AL folijo in grelno vrečo ter počakali na helikopter SV. Zavarovali smo mesto pristanka, ki pa je bilo relativno izpostavljeno tako, da se je pilot odločil za dvig ponesrečenega s pomočjo motornega vitla. Ponesrečeni je bil s helikopterjem prepeljan v UKC Maribor.

Zahvala dežurni ekipi za helikoptersko reševanje v gorah za opravljeno pomoč !

Podobna nezgoda gorskega kolesarja na progi za spust se je pripetila tudi v sredo 22.08.2012 na Rogli, kjer so poškodovanega češkega državljana oskrbeli in reševali reševalci NMP ZD Slovenske Konjice, saj se je nahajal na lažje pristopnem terenu.

Vsekakor se s ponudbo adrenalinskih aktivnosti na Pohorju povečuje tudi ogroženost in s tem število nesreč. Za hitro in kvalitetno reševanje iz težko dostopnega terena smo gorski reševalci na klic 112 vedno pripravljeni !

Comments are closed.