Skupna vaja z DGRS Bohinj – Komna 2013

Skupna zimska vaja društev GRS Bohinj in GRS Maribor se je pričela v petek 1.3.2013 z dostopom na Komno in pripravo delovišč za vajo. Pripravo smo izvedli inštruktorji GRS obeh društev skupaj, ter se dogovorili o poteku vaje.

V soboto 2.3.2013 je 34 gorskih reševalcev in pripravnikov pod vodstvom osmih inštruktorjev GRS po preizkusu delovanja plaznih žoln v dopoldanskem času izvedlo obnavljanje znanja na štirih deloviščih. Na enem delovišču so udeleženci vaje lahko izvajali različne preizkuse stabilnosti snežne odeje ter ugotavljali njeno sestavo. S pomočjo simulatorja na posebnem delovišču so vsi udeleženci izvajali iskanje zasutih v snežnem plazu s plazno žolno. Iskanje zasutih s pomočjo sondiranja v organizirani reševalni akciji ter izkopavanje najdenih zasutih ponesrečencev je bila tema naslednje samostojne delovne točke. Zadnje delovišče pa je bila izvedba transporta ponesrečenih po strmih snežiščih s “štafetnim” spustom s pomočjo AKI čolna.

Po kratki malici smo nato izvedli reševalno vajo , kjer smo združili vse obdelane prvine reševanja zasutih v snežnem plazu. Po aktiviranju reševalnih ekip preko “RECO Kranj” se je oblikovalo reševalno moštvo, ki je izvedlo organizirano reševalno akcijo. Vodenje reševanja so prevzeli inštruktorji GRS. Po prejemu podatkov očividca , ki se je iz plazu rešil sam, so ostali zasuti še trije ponesrečenci. Iskanje zasutih je najprej izvajala predhodnica s pomočjo vodnika in reševalnega psa, kateri je hitro našel enega zasutega, ki ni imel plazne žolne. Naslednje zasute, ki so imeli plazne žolne pa so uspešno našli reševalci s pomočjo plaznih žoln in grobega sondiranja. Takoj po najdbi je ekipa za izkopavanje skupaj z obema zdravnikoma rešila ponesrečence iz hladnega objema. S pomočjo AKI čolna smo enega težje poškodovanega transportirali do mesta, kjer ga je prevzel helikopter za reševanje v gorah in odpeljal v bolnišnico. Sproti se je beležil zapisnik o akciji, vsi reševalci, ki so v akciji sodelovali so bili evidentirani na prihodu in odhodu. Plazišče smo označili po pravilih in izvedli analizo akcije. Po vaji smo se vsi vrnili na Dom na Komni, kjer se je po zasluženi odlični večerji nadaljevalo prijetno druženje članov obeh društev. Člani društva GRS Bohinj so v skladu s tradicijo izvedli še “krst” štirih pripravnikov za gorske reševalce njihovega društva, kar je bila še dodatna popestritev večera.

V nedeljo 3.3.2013 nas je prebudil prelep sončni vzhod nad izdatno zasneženo pokrajino. Po odličnem zajtrku smo se reševalci obeh društev podali na skupno turno smuko iz Komne preko Konjskega sedla do Vogla in se spustili po smučišču do spodnje postaje žičnice na Vogel. Prijetno druženje smo zaključili z obljubo, da skušamo takšno vajo še kdaj ponoviti.

Zahvaljujemo se gorskim reševalcev Društva GRS Bohinj, da so v idealnem vremenu omogočili odlično usposabljanje naših članov. Posebej pa moramo pohvaliti še prijazno osebje Doma na Komni, katero je v času vaje poskrbelo za udobno nastanitev in odlično prehrano.

Ljubo Hansel, načelnik

Comments are closed.