Trening-vaja pripravnikov GRS Maribor

Na sveže, že skoraj zimsko sobotno jutro 25. 11. 2023, sta se pred picerijo Vagon v Mislinji pripeljala dva društvena vozila GRS Maribor, tokrat v izključno pripravniško-izobraževalne namene, saj smo pripravili trening-vajo za naše statusno najmlajše pripravnike, ki jih po treh letih staža in vpijanja znanja, čakajo izpiti za gorskega reševalca.

In kot pravi eden izmed naših GRS inštruktorjev:
‘Po uvodnem pozdravu ter naročenih čajih smo pričeli s prvo edukativno točko: Komunikacija in navigacija, ter predelali vse kar mora vsak gorski reševalec poznati na to temo. Da je podano znanje iz strani inštruktorjev čimbolj podobno realnim situacijam, smo za zaključek poskusili še vzpostaviti zvezo z regijskim centrom za obveščanje. Načrtovana vaja nas je nato vodila od parkirišča nad steno, kjer smo se opremili z vsem potrebnim za nemoteno delo na posameznih deloviščih. 10 minutni spust po gozdu nas je pripeljal do prvega večjega skalnega bloka in posledično prve točke: Vrvna ograja. Pripravniki so se razdelili v naveze, in z vsake strani stene izdelali vrvno ograjo po kateri so kasneje izvedli še gibanje. Nato se je delovišče prestavilo 100m nižje do večje stene, na kateri so že čakale napeljane vrvi čez previs na vrhu le-te. Vrvi so narekovale tematiko: Vzpon in spust po statični vrvi. Po suhemu treningu na vrhu stene, je sledil še spust do dna z vmesnimi prehodi, kjer so se pa že pripravljali za vzpon nazaj na vrh. Ob koncu vaje na tem delovišču se je pospravila oprema na veliki steni, ter se je povzpelo nazaj do manjšega skalnega bloka, kjer nas je čakala še izvedba zadnje točke: Tipizirana tehnika ter vitel Kong, izbrali smo breme v simulaciji ponesrečenca, ter ga na dva sidrišča spustili ter dvignili po pobočju. Za finalno dejanje smo naredili še prehod vozla skozi vitel, navzdol in navzgor. Po uspešno zaključeni vaji, nas je nazaj na zborni točki čakala še analiza dneva in poteka.

Ker se na društvenem nivoju še kako zavedamo kako pomemben je povdarek na izobraževanju novih generacij, bomo zato tudi v prihodnje neprekinjeno skrbeli za ohranjanje le-teh.

Comments are closed.