Vaja Öbrd Steiermark

Gorski reševalci GRS Maribor smo dne 07.03.2020 sodelovali na regijski vaji reševanja v gorah avstrijske GRS (ÖBRD Steiermark) v organizaciji postaje Schwamberg na območju Weinebene – Berentalalm – Hühnerstütze (1989m).

Izhodišče vaje je bilo na koči Göslerhütte, kjer smo se zbrali. Sodelovali so tudi gorski policisti s helikopterjem in gasilci za zagotavljanje prevozov reševalnih ekip. Po pojasnilih vodstva vaje smo se razdelili v reševalne skupine in se odpeljali do izhodišča v dolini Berental (1700m) od koder smo peš odšli pod vzhodno steno Hühnerstűtze (1989m). Za transport opreme pod hrib so uporabili utv z gosenicami in prikolico za transport ponesrečencev. V zadnjih dneh je padlo ca. 20cm snega, a močan veter je delal napihe in opasti tako, da je bila akcija izvajana v dokaj resnih okoliščinah. Z manjšo jurišno ekipo smo se povzeli po Berenrinne grapi do dveh ponesrečenih. Ženska je imela poškodovano glavo, izvedli smo nudenje prve pomoči in jo pripravili za transport z UT nosilom v dolino. Reševalci so na skalah nad mestom ponesrečenke izdelali sidrišče za spust z Dynema vrvmi. Sidrišče je že pripravljeno in se samo vpne v svedrovce ter nastavi dolžine posameznih krakov. Vrvi so lahke in dolge do 300m, spuščanje izvaja en reševalec z dvema vrvema preko dvojnih polbičevih vozlov vpetih v jeklene vponke. Za manipulacijo z nosili so bili med spustom vpeti kar trije spremljevalci. Spust se je izvedel brez podaljševanja ca. 200m daleč in nato z vlečenjem na ravnico do transportnih sani s prikolico.

Po povratku na izhodišče smo se zahvalili kolegom v vodstvu intervencije za možnost aktivnega sodelovanja in se dogovorili, da tudi letos izvedemo skupno iskalno  reševalno vajo na območju prelaza Radelj.

Udeleženci GRS Maribor: Janez Glažar, Boštjan Krajnc in Ljubo Hansel

 

Comments are closed.