Zimska vaja – Vrtača

V soboto, 29. 2. 2020 smo reševalci GRS Maribor izvedli zimsko vajo na območju Zelenice. Tema vaje je bila klasični alpinistični dostop ter tovariška pomoč. Vaja se je pričela z zborom na prelazu Ljubelj ob 8:00. Porazdelili smo si opremo, naredili “partner check” z žolnami ter se odpravili proti Domu na Zelenici.

Ob čaju smo dorekli še zadnje podrobnosti vaje. Odpravili smo se proti Y grapi pod Vrtačo, katera je bila tudi naš zastavljen cilj. Bližje kot smo bili vznožju grape močnejši je bil veter. Kratek postanek, da si nadenemo dodatna oblačila, dereze, plezalni pas, čelada,.. Ob plezanju po grapi smo doživljali sunke vetra več kot 100 km/h, z vetrom se je dvignil tudi sneg, kateri je povzročil, da je vidljivost padla le na nekaj metrov. Ko smo splezali dovolj globoko v grapo se je veter umiril. Na vrhu grape smo ponovno prišli v območje vetra in marsikateremu je pomrznil vizir.

Za sestop smo izbrali zahodno grapo in z nami tudi veter. Po dobri uri spusta smo prišli do odjuge ter gozdne ceste le slabih 20 minut hoje od Doma na Zelenici. Po skupaj dobrih 7 urah hoje je sledila še malica z analizo. Za zaključek smo se še spustili proti Ljubelu ter odpravili proti domu.

Tura je bila več kot uspešna in marsikateri je lahko izkusil “ta pravi” snežni vihar.

Fotografije: Ljubo Hansel, Janez Glažar, Katja Č. Rac, Fredi Švikart

Comments are closed.