Zimsko usposabljanje: Tehnika reševanja, Pesek

Kot je že zadnje čase navada, je naše reševalce 9.3.2024 tudi tokrat pričakalo zimsko pohorsko jutro, kot nalašč naročeno, da pripravi ustrezno-realne razmere za zimski del usposabljanja reševalnih tehnik GRS-ja. Dogovorjen zbor in pozdrav je bil pred GRS kočo na Pesku, kjer so nas ob osmi uri pričakali gostoljubni trenutni oskrbniki z vročimi čaji, keksi in aromatičnimi kavicami. 

Po kratkem popisu prisotnih ter nekaj besedah o prihajajočem delovnem procesu, smo krenili na pot do zaprtega smučišča Jurgovo na Rogli, kjer so inštruktorji glede na izkušnje ter znanje, razdelili prisotne v dve skupini in na dva različna delovišča. Izkušena, članska ekipa je krenila kar na lokacijo t. i. ‘Štafetnega spusta’, ki je zanesljiva in hitra reševalna tehnika s katero reševalci na težko dostopnih terenih izvedejo prenos ponesrečenca s pomočjo večih sidrišč ter skupin, ki med seboj sodelujejo in izvajajo transport do ciljne točke. Vsa komunikacija je potekala preko radijskih postaj, ki so v tokratnem snežno-meglenem vremenu bile nepogrešljive. Istočasno je skupina na sosednjem delovišču utrjevala znanje s področja tovariške pomoči, iskalnih reševalnih tehnik zasutih v plazu s pomočjo lavinskih žoln ter obstoj različnih struktur snega in nevarnosti, ki nas čakajo v zimskih časih obiska planin in gora. Ob menjavi in zaključku obeh skupin na reševalnih deloviščih, predaji in pospravljanju opreme, potiskanju avtomobilov iz snega, reševanju ključev iz zaklenjenjih avtomobilov, smo se končno napotili k topli planinski koči Pesek, kjer nas je zraven gobovih juhic čakala tudi težko pričakovana analiza dneva ter kritika iz strani inštruktorjev.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so pripomogli k uspešno zaključenemu zimskemu usposabljanju, upravitelju smučišča Rogla za dovoljenje in podporo, in predvsem našim GRS inštruktorjem za njihov čas ter strpnost.

Comments are closed.